Världens mest populära CMS (Content Management System) eller så kallat innehållshanteringssystem är WordPress och användas för närmare 40% av internets webbplatser. Du kan läs mer om CMS här.

Det finns flera anledningar till att WordPress blivit så pass populärt men mycket beror på att det är kostnadsfritt och bygger på öppen källkod. Detta betyder att det är fritt att både använda och modifiera. Dessutom är WordPress välkänt för sin användarvänlighet.

WordPress har fler än 58 000 plugin-funktioner och över 5000 teman, vilket innebär att valmöjligheterna är många för dig som användare. Dessa funktioner och teman kan du addera till webblösningen för att uppnå önskat utseende och funktion. Valmöjligheterna är nästan oändliga!

Vilken typ av hemsida kan jag bygga med WordPress?

Till en början användes WordPress främst till att bygga bloggar och inte hemsidor. Men sedan dess har WordPress förändrat och uppdaterat källkoden avsevärt, och dessutom adderat ett stort ekosystem med plugin-funktioner och teman. Tack vare detta är det nästintill bara din egen kreativitet som påverkar vilket typ av hemsida du vill skapa.

Det finns bland annat e-handelsfunktionen WooCommerce som på ett enkelt och användarvänligt sätt möjliggör för att starta och driva e-handel.

Vad finns det för olika WordPress?

När vi diskuterar WordPress benämns det vanligtvis bara som “WordPress”, men sanningen är att det finns två olika versioner. WordPress.org kallas ofta för open-source WordPress, vilket betyder att den är baserad på öppen källkod. Denna mjukvara kan installeras på din hemsida för att skapa en hemsida som är ägd av dig, valmöjligheterna är således många och flexibiliteten stor.

WordPress.com däremot är en licenserad service som är driven av WordPress.orgs mjukvara. Detta gör att den blir ännu mer användarvänlig, dock är den inte lika flexibel som om du väljer att bygga en egenägd hemsida i WordPress mjukvara.

Dock kan detta vara ett bra alternativ för de som har mindre erfarenhet av utveckling och inte kräver en flexibel hemsida. Som användare krävs det endast att du skapar ett inlogg och väljer ett tema, därefter är du redo att börja publicera. Som du förstår blir då utseendet och funktionerna på hemsidan mer generellt, och inte skräddarsydda efter dina önskemål och behov.

En egenägd hemsida med sin egna domän skapad via WordPress.org däremot, är således mer anpassningsbar och flexibel. Den som utvecklat hemsidan kan skapa, redigera och hantera koden, innehållet och designen. Detta medför helt enkelt en ökad flexibilitet med också ett krav på kunskap inom webbutveckling.

Vilka kan använda eller använder WordPress?

Eftersom nästan 40% av internets hemsidor är byggd i WordPress använder väldigt många detta CMS. Den används av allt ifrån privatpersoner till företag, stora som små, och allt däremellan. Vår hemsida, som du befinner dig på just nu, är utvecklad i WordPress.

Varför är WordPress så populärt?

Som vi tidigare diskuterat är en stor anledning till WordPress popularitet det faktum att det är byggt på öppen källkod och således är gratis att både använda och redigera. WordPress möjliggör för en kostnadseffektiv utveckling av din önskade webblösning utan att kompromissa med hemsidans utseende, funktion eller prestanda.

WordPress flexibilitet är också grundläggande för CMS:ets popularitet. Även om du inte är utvecklare kan du hantera och redigera innehåll på din hemsida tack vare det välutvecklade ekosystemet av plugin-funktioner och teman. Det är enkelt att addera nya funktioner till din WordPress-hemsida, vilket gör det effektivt att adaptera och vidareutveckla.

Dessutom är WordPress det mest populära CMS:et vilket medför att det finns hjälp att få bara en googling bort. Det är också denna popularitet som gör att utvecklare fortsätter att utveckla plugins och teman som du sedan kan addera till din hemsida.

Som det ser ut nu kommer WordPress vara en viktig del av internet-scenen för många år framöver. Detta gör att det är både ett tryggt och hållbart val att bygga sin hemsida i WordPress. Troligtvis är WordPress till och med det mest trygga CMS:et.

Vad är nästa steg?

När du står inför valet att utveckla en hemsida i WordPress kan du antingen göra det själv om du inte har stora krav på design och funktion (WordPress.com). Eller så kan du utveckla en mer flexibel och skräddarsydd hemsida med hjälp av interna utvecklare (WordPress.org). Som organisation eller företag är det en självklarhet att utveckla en skräddarsydd hemsida.

Du kan också ta hjälp ifrån en digital byrå som kan hjälpa dig med allt från förarbete och förvaltning till design och utveckling. Om du är intresserad av en teknisk partner får du gärna höra av dig, så kan vi prata mer om hur vi kan hjälpa ditt företag framåt!