Som vi tidigare nämnt är beställning av webbprojekt inte helt enkelt. Vare sig det handlar om beställning av en hemsida, e-handelsverktyg, CRM-system, webbportal eller annan webblösning.

Därför har vi de senaste månaderna publicerat flera värdefulla inlägg som riktar sig till beställare av webbprojekt. Tillsammans blir dessa blogginlägg en komplett guide gällande vad en beställare bör veta innan projektstart. I detta inlägg sammanfattar vi dessa inläggen!

Varför misslyckas webbprojekt?

Först och främst är det bra att vara medveten om att webbprojekt löper en stor risk för misslyckande, vilket vanligtvis innebär att projekt blir dyrare och längre än planerat. I värsta fall kan misslyckade webbprojekt även innebära ombyggnationer, detta beror vanligtvis på att webblösningen är byggd i fel teknik redan från start.

Du kan läsa mer om varför webbprojekt misslyckas här och sedan hur detta undviks här.

Dessa inlägg är fullspäckade med vad du som beställare behöver veta. Självklart kan experter anlitas för både förarbete, men trots det är det viktigt att du som beställare har tillräckligt med kunskap inom ämnet för att avgöra om leverantören utför ett bra arbete.

Vad en beställare behöver veta om webbteknik

När du beställer webbprojekt är det viktigt att förstå de mest grundläggande delarna av webbteknik såsom skillnaderna mellan CMS (Content Management System) och webbramverk. Samt varför man använder CMS för utveckling av hemsidor medan webbramverk används för att utveckla webbsystem. Detta kan du läsa mer om här.

Vad en beställare behöver veta om förarbete

När vi diskuterar förarbete finns det två viktiga parametrar – kravspecifikation och tekniskt lösningsförslag. Du kan läsa mer om detta i vårt white paper som handlar om vad du som beställare måste veta om kravspecifikationer här. Den innefattar bland annat vad en kravspecifikation bör innehålla och vad du kan förvänta dig från leverantör som utför en förstudie.

Vad som vanligtvis är svårt att avgöra inför projektstart är huruvida leverantörens rekommendation av teknik är rimlig. Med hjälp av en förstudie kan en teknisk omvärldsanalys utföras och därefter kan rätt webbteknik väljas till den tilltänkta webblösningen. Vad en beställare måste veta vid val av teknik kan du läsa mer om här.

Engagemang under webbprojekt

En vanlig fråga gällande beställning av webbprojekt handlar om engagemang. Det är viktigt att förstå hur mycket som krävs från beställarsidan både inför, under och efter webbprojekt. Just därför har vi skrivit ett blogginlägg som handlar om detta som du kan läsa här.

De 5 vanligaste misstagen

Genom att ha kunskap om de vanligaste misstagen som görs vid beställning av webbprojekt, kan du som beställare undvika dessa. Därför har vi skrivit ett inlägg som sammanfattar de 5 vanligaste misstagen, du kan läsa det här.

Om projektet går fel ändå

Trots att målsättningen alltid är att webbprojekt ska löpa på precis som tänkt, så är tyvärr det sällan fallet. Men ibland står du där ändå – med ett projekt som blivit dyrare och längre än förväntat. Då är det viktigt att du har förståelse för problemet och hur det kan lösas, det kan du läsa mer om här.

Genom dessa inlägg får du en komplett guide för att få bättre förståelse av hur du framgångsrikt kan beställa webbprojekt. Har du fler frågor och fundering gällande förarbete eller webbprojekt, så tveka inte att höra av dig!