Elementor är en drag-and-drop-sidbyggare s.k page builder för WordPress. Detta plugin hjälper dig att skapa sidor med hjälp av en visuell redigerare. Pluginet är en allt-i-ett-lösning som låter dig kontrollera varje del av din webbdesign i en enda plattform. Pluginet marknadsförs som att människor utan teknisk bakgrund nu kan designa webbplatser på proffsnivå.

Många positiva verktyg kan även ha negativa effekter, i den här texten kommer vi lyfta upp några som kan vara värt att ha i åtanke innan du installerar Elementor. Vi rekommenderar att undvika Elementor om ni är intresserade av att skapa en professionell och långsiktig webbplats.

elementor editor

 • Genererar onödig kod
  Nackdelen med denna typ av lösning är att den skapar mer uppsvälld och onödig kod i HTML-delen av webbplatsens sidor. Ganska ofta gör teman och plugins redan detta, så det lägger bara mer vikt på webbplatsen. Det är verkligen en kompromiss, användarvänlighet mot utbyte av sidhastighet och kvalitet.
 • Elementor påverkar SEO negativt
  Vi alla vet att prestanda är en viktig faktor för att hamna högt upp i organiska sökningar, dvs en snabb webbplats, och om du konkurrerar mot snabba webbplatser med välformaterad kod kan du ha svårt att klättra i rankingen. Även om ditt innehåll är mycket bra kan det gå miste om andra faktorer. Elementor leder till att användaren skapar mycket onödig kod som inte alltid behövs och som också kan vara kvar efter redigeringar av block m.m.
 • Tidigare uppdateringar har orsakat huvudvärk för användarna
  När Elementors team rullade ut några av de större uppdateringarna, har det förekommit vissa problem och en del huvudvärk för användarna. Även om man vill förbättra och optimera är det viktigt att vara noggrann med att testa dessa beta-funktioner innan de lanseras för allmänheten. Nu när de har mer än 5 miljoner aktiva installationer är det viktigare än någonsin att testa, testa och trippeltesta innan en stor uppdatering lanseras.
 • Kundsupport
  Många har klagat över  att supporten är långsam, som troligtvis beror på att tidigare versioner har haft betydligt fler buggar än planerat. Likaså behöver man ha Elementor Pro för att få en bättre support. Så om support är väldigt viktigt för dig bör du nog tänka efter innan du börjar installera Elementor i din WordPress webbplats. 
 • Långsam laddningstid i editorn
  Elementor har även blivit kritiserade för verktygets sega laddningstider. Dock finns det en del åtgärder man kan göra för att förbättra detta men det är ändå ett stressmoment och det finns andra redigeringsverktyg som är betydligt snabbare att jobba i med kortare laddningstid.

Vad kan man använda istället för Elementor?
Elementor har tidigare rekommenderats av många, men numera behövs det egentligen inte. Eftersom WordPress 2018 lanserade en egen blockredigerare som heter Gutenberg. Varje version av WordPress efter 5.0 har inkluderat funktioner från Gutenberg-pluginet, som tillsammans kallas WordPress Editor.  Därför är det vissa som menar att Elementor är “från förr” då det inte fanns en Frontend editor i WordPress.

gutenberg editor wordpress

Vad är Gutenberg?
Gutenberg är ett plugin som numera automatiskt finns i editorn i alla WordPress versioner efter 5.0. Därför är det ibland onödigt att lägga till ytterligare blockredigerare då det leder till mer kod som kan påverka webbplatsens hastighet. Gutenberg introducerar ett modulärt tillvägagångssätt för att modifiera hela din webbplats. Du kan redigera enskilda innehållsblock på inlägg eller sidor samt att lägga till och justera widgets. Till och med möjligt att designa sidhuvuden, sidfötter och navigering på din webbplats med fullt stöd för webbplatsredigering. Varje del av innehållet i redigeraren, från ett stycke till ett bildgalleri eller en rubrik, är sitt eget block. Och precis som fysiska block kan WordPress-block läggas till, listas och omarrangeras, vilket gör att användare kan skapa medierikt innehåll och webbplatslayouter på ett visuellt och intuitivt sätt – och utan lösningar som kortkoder(shortcodes) eller anpassad HTML och PHP.

Provide it rekommenderar
Även om Elementor har en stor användargrupp rekommenderar vi att inte använda detta plugin. Framförallt på grund av nämnda skäl, särskilt den negativa aspekter med SEO som är en deal breaker. Vi tycker att Gutenberg räcker. Vill ni veta mer om WordPress och Gutenberg, hojta bara till : )