Att välja hur man ska fakturera kan vara svårt. ”Rörligt pris” har en inneboende läskighet och för tankarna till fuskbyggare och stora skulder. Så här kommer en liten förklaring som förhoppningsvis avprogrammerar era rädslor.

Varje projekt (hemsida, digital kampanj, app, system, etc.) vi tar oss an, stort eller litet, påbörjas alltid med samtal om vad projektet faktiskt kommer att innefatta. Om det är något förutsägbart, något vi gjort dussintals gånger tidigare, säg en WordPress med WooCommerce kopplat till ett affärssystem och kontaktformulär med några sidmallar och design? Då kommer vi att göra en uppskattning på hur lång tid varje del av projektet tar, och i en offert ge på förslag på ett fast pris bestående av ett min-max-antal timmar.

Om det däremot handlar om ett stort och komplicerat projekt. Ett projekt med många osäkerheter, som inte är förutsägbart och kan komma att behöva speciallösningar, så rekommenderar vi vanligtvis agil projektmetodik med rörliga priser.

Det innebär att vi kommer att dela upp arbetet i så kallade ”sprints” som pågår tre veckor i taget. Varje sprint kommer att innehålla ett antal delmoment som vi gör klart, sprint för sprint. Sedan, efter varje sprint har vi ett så kallat Review- och Retrospectivemöte där avklarade delmoment presenteras och feedback från kunden ges.

Vad är då fördelarna med att ha ett rörligt pris och agil projektmetodik?

Om vi börjar från början; vanligtvis om kommit fram till ett fast pris fungerar bättre, så behövs det en del möten för att kunna göra en så utförlig kravspecifikation som möjligt. Detta för att vi baserar antalet timmar på hur många punkter som finns med i denna. Detta är i sig inte svårt för mindre och ”lättare” projekt, men kan lätt bli väldigt tidsödande vid mer avancerade fall.

Gör man det istället pö om pö, successivt (men ändå i början) kommer fram till vad den slutgiltiga produkten ska innehålla, så kan man starta projektet tidigare med de delar som garanterat ska vara med.

Sedan kommer det vid stora projekt att dyka upp tankar under arbetets gång. Tankar om förbättringar, om andra funktioner, om att bredda eller smalna av – detta både från utvecklare och beställare. Vilket vid ett fast pris kan vara svårt att få till med tanke på att då ska kontrakt skrivas om och nya offerter godkännas. Alltså: Högre flexibilitet.

Kommer det något nytt nu så sätter vi vårt bäst lämpade team på det, de fixar den i uppkommande sprint och voilá – klart! Någonting som även förbättrar läget för oss på Provide IT och för våra utvecklare.

Sedan, summa kardemumma, ekonomin; i tider av budget och mera budget och hushållande av sina medel så förstår vi att det inte är helt lätt att försöka rättfärdiga ett projekt med en löpande kostnad för eventuella chefer ovanför sig. Eller för sin styrelse för den delen.

Saken är: det blir billigare.

Då vi sätter ett fast pris måste vi nämligen räkna med risk. Det gör alla, alltid. Ingenting att hymla med. Saken är att det är en risk som beställaren får betala, oavsett om någonting oväntat negativt dyker upp eller inte.

Då det rapporteras efter varje sprint och kunden får se frukten av vår möda kontinuerligt. Ingen plötsligt överraskning, ingen klump i magen innan leverans. Det innefattar naturligt en högre grad av transparens.

Det finns dock en brasklapp även här; välj noggrant vilka ni väljer för ett sådant projekt. Är företaget etablerade? Har de goda referenser? Vad för projekt har de arbetat med tidigare? Research resulterar i att våga lita på sin leverantör.

För att sammanfatta agil projektmetodik:

  • Högre flexibilitet
  • Snabbare start
  • Billigare
  • Mer transparent
  • Gladare utvecklare
  • Nöjdare kunder

Ska ni dra igång någonting? Köra en kampanj? Nästa miljon-app? Kolla vår portfolio och släng iväg ett mejl till info@provideit.se

So long, space cowboy.